Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Firmele care fac comert – online sau fizic, se afla des in situatia de a avea facturi pentru servicii de transport la achizitii si facturi de transport pentru vanzarile pe care le efectueaza.
Tratamentul contabil al celor doua difera.
Pe scurt, la achizitii, factura de transport se reflecta in constul marfurilor, iar la vanzare, factura este inregistrata drept o cheltuiala a firmei.
Reglementarile contabile (O 1802/2014) arata ca prin cost de achiziție al unui bun se intelege prețul datorat și eventualele cheltuieli conexe minus eventualele reduceri ale costului de achiziție. În acest sens, costul de achiziție al bunurilor cuprinde:
- prețul de cumpărare
- taxele de import și
- alte taxe (cu excepția acelora pe care persoana juridică le poate recupera de la autoritățile fiscale)
- cheltuielile de transport
- manipulare și
alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achiziției bunurilor respective
Ordinul 1802/2014 mai precizeaza ca aceste cheltuieli de transport sunt incluse în costul de achiziție și atunci când funcția de aprovizionare este externalizată.
Cu alte cuvinte, daca avem o factura de servicii de transport pentru materia prima achizitionata, o vom inregistra pe contul 301.
Pe de alta parte la vanzari, serviciile de transport pe care firma le datoreaza ca sa trimita marfa la client se vor inregistra pe cheltuiala, pe contul 624 Cheltuieli cu transportul de bunuri şi de personal.
Aceste servicii poate sau nu sa le refactureze clientilor in functie de optiunea sa.
Daca inregistrarea facturii de transport pentru serviciile de transport aferente vanzarilor nu ridica probleme in gestiune, in schimb, la achizitii, apare necesitatea repartizarii ei in costul fiecarui produs.
Daca utilizeze SmartBill Gestiune, se realizeaza automat si flexibil repartizarea cheltuielilor si a discountului la NIR.
Vorbim de flexibilitate in sensul ca repartizarea se poate face dupa valoare, dupa cantitate sau personalizat in functie de decizia utilizatorului.

Repartizarea personalizata permite utilizatorului sa stabileasca modul in care sa se faca repartizarea: se alege produsul si se introduce valoarea dorita a fi repartizata pe acesta. In final, se face o verificare automata ca s-a inchis complet suma aferenta transportului.
La repartizarea unei cheltuieli se alege calculatorul din dreptul liniei:

O functionalitate foarte utila este ca se pot adauga produse, dupa care se repartizeaza cheltuiala dupa care se pot adauga noi produse.
La produsele adaugate dupa repartizare nu se realizeaza automat o recalculare a cheltuielii care revin pe produs.
Daca utilizatorul doreste insa acest lucru, are la dispozitie optiunea Repartizeaza din nou, prin care, se va revalcula din nou, cat transport revine pe produs, tinand cont de ultimele produse adaugate in lista.

In mod similar repartizarii cheltuielilor de transport se realizeaza si altele, precum cheltuielile de ambalare sau taxele nerecuperabile.